LORICATUS Delivery box fejlesztése

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a dróntechnológia. Nem csak a hobby réteg széleskörű kiszolgálására jelennek meg újabbnál újabb drónok, hanem az egyes iparágakban jelentkező igények is indukálják a professzionális drónok és azokra szerelhető munkaeszközök  fejlesztését. Hazánk egyik meghatározó, drón technológiát alkalmazó cége a LORICATUS Kft., ahol a lézerszkennelés, különböző építészeti  és egyéb iparágak projektjeinek támogatásán túl igényként jelentkezett a drónos szállítás megoldása. 

A szállítódoboz kifejlesztésével a Limes Model Kft.-t bízták meg. A feladatmeghatározásban célul tűzték ki a DJI Matrice 300 RTK drónra szerelhető, maximálisan 500g össztömegű, zárt szállítórendszer megalkotását, amivel a kétpilótás drón elsősorban egészségügyi, de más területeken is hatékonyan bevethető eszközzé válik. 

2020 nyarán megkezdett fejlesztői munka új fejezetet nyitott a mi életünkben. A makettezés során felhalmozott anyagismereti, gyártástechnológiai és tervezési tudást számos új szakterülettel kellett kiegészíteni, amire kiváló partnereket találtunk.  Egyszerre kellett a funkcionális, aerodinamikai, gyárthatósági és mechanikai rögzítési igényeket kezelni, megoldani! Először arról kellett bizonyosságot szerezni, hogy a drón a megálmodott formájú és a teljes össztömegű szállítmánnyal üzembiztosan terhelhető. Ezért az első koncepcionális terveket követően 1:1-es méretarányú makettet készítettünk, amit az elvárt 2,5 kg-os össztömeggel le is teszteltünk repülés közben. Fantasztikus élmény volt először látni a levegőbe emelkedő drónt a doboz makettjével! Szemlátomást nem okozott nehézséget a maximális szállítási tömeg az üzemszerű mozgások során, amit a telemetriai adatok is visszaigazoltak. Második lépésben a doboz gyárthatósági kérdéseit jártuk körbe. A mérethez képest extrém alacsony súly és az ezzel együtt elvárt merevségi paraméterek alapján kezdettől fogva karbon technológiában gondolkodtunk. Ez a magas precizitást igénylő gyártási folyamat hatással van a formára is, ezért apró finomhangolásokat végeztünk a geometrián. Az első karbonból készült doboznál már a további megbízói szempontok kielégítésére is koncentráltunk. A szállító doboz széleskörű alkalmazhatóságának feltétele, hogy a belső szabad térfogatba elhelyezhető szállítmány, a repülési folyamat minden fázisában megfelelő módon legyen rögzítve. Talán ez volt az a terület, ahol a legtöbb lehetőséget vizsgáltuk meg és teszteltük le. A végleges megoldásnál nem csak a biztonsági, használhatósági szempontok, hanem az újrahasznosítás is szerepet kapott, így egy speciális rögzítő zsákot készítettünk, amibe helyezve  biztonságosan rögzíthető a szállítmány.

A tesztrepüléseket követően, ahol Megbízónk a lehető legszélesebb körben vizsgálta a komplett rendszer működését, műszaki laboratóriumban is vizsgálat alá vetették a fő alkatrészeket. Megnyugtató visszaigazolás volt számukra, hogy a kiinduló elvárásokat messze túlszárnyalták a laboratóriumban mért értékek. 

A több, mint féléves fejlesztési folyamat végén olyan prototípust adhattunk át a Loricatus Kft.nek, amivel bátran megkezdhették az egész világra kiterjedő értékesítési munkájukat. Megbízónkkal együtt valljuk, hogy a megvalósult fejlesztés világszenzáció lett, mert már számos országban értékesítik és élesben használják a szállító dobozt, ahol a helyi jogszabályok nem tiltják az alkalmazását.

 

Fotók: Loricatus Kft., Limes Model Kft.