hu Magyar

Műhely

2015 májusában beköltöztünk új, 380 m²-es műhelyünkbe, ahol minden körülmény sokkal ideálisabban segíti munkánkat.
Itt a hatékony munkavégzés technológiai feltételeit sikerült megfelelően kialakítanunk!

Minden megbízás a megkapott adatszolgáltatás átnézésével, megismerésével kezdődik. A munka elején megbízóinknak javasoljuk egy minta-makett elkészítését, ahol az ajánlatban leírt műszaki tartalom kézzelfoghatóvá válik. A minta-makett a végleges modell egy kis részlete, azzal megegyező méretarányban és kivitelben készül. A minta-makett készítése során kifejleszthetők azok a speciális részletmegoldások, amitől Megbízóink makettjei nem “tucat termékek” lesznek, hanem egyedi alkotások.

A minta makett kinézetét leegyeztetjük megrendelőnkkel, és ha módosítási igénye lenne bármely részletével kapcsolatban, akkor a végleges munka megkezdése előtt azt minden további költségnövekmény elkerülésével megtehetjük. Ezt a rendkívül izgalmas, kutatás-fejlesztéssel járó feladatot irodánkon belül a fejlesztők végzik, akik utána átadják tudásukat a végső makettet készítő 3-4 fős csapatnak.

Napjainkban a beruházásokban résztvevő mérnökök 3D-s modellekkel dolgoznak, így mi is jellemzően a hagyományos építészeti tervdokumentációkon túl ezeket a modelleket kapjuk meg, amiből kollégáink különféle CAD-es és 3D modellező alkalmazások felhasználásával készítik el a makett-gyártmányterveket.

A makett alkatrészeinek terveit már a végleges alapanyagok ismeretében külön csoportosítjuk és ennek megfelelően különböző gépekkel állítjuk elő, jellemzően lézerrel vágjuk és gravírozzuk, illetve CNC maróval munkáljuk meg.

A geometriailag bonyolult elemek, realisztikus emberek, járművek a 3D nyomtatónkon születnek meg.

A fejlett gépi megmunkálás mellett a kisebb szerszámgépek is fontos részét képezik modellező gépparkunknak. Több eltérő finomságú tányércsiszoló, kör- és szalagfűrészek, felsőmarók, számos kézi kisgép is rendelkezésünkre áll. Nagyon sokszor egy-egy munkafolyamathoz külön szerszámot, gépet állítunk be és használunk, hogy minél gyorsabban dolgozhassunk.

Az összeállítást mindig megelőzik az ún. szárazpróbák, ahol a legyártott, részben már összeépített alkatrészeket “szárazon” összeillesztjük, összenézzük. Ha kell, módosítunk az elemeken és csak ezután jön a felületkezelés.

Jellemzően olyan maketteket készítünk, amiket festéssel véglegesítünk. A festés nem csak időtállóvá teszi a makettet, de a realisztikus megjelenés záloga is. Van, ahol a felületi minőséggel is “játszunk”, ekkor az alkatrészeket homokfújással mattítjuk, vagy érdesítjük.

Festőkamránk közel 15 m²-es, ahol külön kabinban festjük a kis alkatrészeket. A nagy helyiségben akár az egész makettet is be tudjuk tolni, ha épp úgy kívánja a helyzet.

Mivel folyamatosan legalább 2-3 maketten dolgozunk, a feladatok koordinálása időben és helyhasználatban meglehetősen összetett feladat. Sokszor az amúgy nagy műhely minden talpalatnyi helye megtelik alkatrészekkel. Mivel egy csapaton belül is a projektvezető mellett többen dolgoznak, a munkafolyamatokat, feladatokat, azok személyre szabott leosztását egy projekttervező program segítségével tervezzük és szervezzük.

Mivel a 3D nyomtató és lézervágó üzletágaink külsős ügyfeleket is kiszolgálnak a belső gyártás mellett, ez további hatékony munkaszervezést igényel, hogy mindenki határidőre és kiváló minőségben megkaphassa a számára legfontosabb alkatrészeket!

Kövess minket

További üzletágaink