hu Magyar

Széchenyi Lánchíd

Kiállítási makett
Méretaránya M1:250
Megbízó: Széchenyi István Emlékmúzeum

Számos olyan ikonikus épülete, építménye van fővárosunknak, amit mindenki beletenne a top 10-es listájába. Nagy valószínűséggel ebben ott szerepel a Széchenyi Lánchíd is. A híd megszületése valós gazdasági és kulturális szempontokon túl filozófiai töltést is kapott Széchenyi István gróf szavaitól, aki a Hídegyletben fogalmazott gondolatai alapján, a Dunától kettészakított haza szívének összeforrasztását is látta a megépítésben. Egy erős jégzajlásnak is ellenálló, állandó híd megépítése számára nem csak álom volt, de minden követ megmozgatott érte. Erről számos érdekesség olvasható Széchenyi naplójában, ahol nem csak a hídról, de más, a magyar történelem számára maradandó eseményről készített jegyzeteket.
Ezt a kultúrtörténetileg is gazdag hagyatékot ápolja és mutatja be a családi kastélyban berendezett múzeum Nagycenken. A névadó születésének 225. évfordulóján nemzeti emlékhellyé avatott kastélyban az ünnepi rendezvények keretében megújult az állandó kiállítás
is. A kiállítási tárgyak között ott látható a híres gőzhajó, a dunai szabályozás és az általunk készített Lánchíd makettje is. Ritkán van lehetőségünk, hogy a történeti építészet jeles alkotásait építsük meg, amik egészen más megközelítést igényelnek, mint egy kortárs épület. Ez nagyrészt visszavezethető az architektúra különbségéből, de arra is odafigyeltünk, hogy a híd makett úgy legyen szép és elegáns, hogy az időjárási körülményekből fakadó öregedések, szennyeződések és foltok előnyére válhassanak. Ez a megbízás jól mutatja, hogy a Limesben nem csak „kockafejű” építészek dolgoznak, de a klasszikus dioráma készítésben maradandót alkotó makettezők is. Nekik a különböző öregítési technikák, befolyatások és panelezési trükkök nem okoztak váratlan helyzeteket. Természetesen az oroszlánszobrok megfaragásánál is ragaszkodtunk a történeti hűséghez, 1:250-ben sem látható az oroszlán nyelve!

 

M44 Kőrös Híd

Kunszentmárton

ZZ2 Tengeralattjáró

GANZ Konténeres Turbina

Kövess minket

További üzletágaink