hu Magyar

Puskás Ferenc Stadion

Reprezentációs makett
Méretaránya M1:500
Megrendelő: KÖZTI Zrt.
Tervező: Skardelli György

Az új Puskás Ferenc Stadion megszületését egy alapos, több lépcsős építészeti előkészítés előzte meg. A Budapesti Olimpiai pályázathoz kapcsolódóan a rendezvények egyik fő helyszínéül szolgáló István mezei Budapesti Olimpiai Központ fejlesztésére írtak ki ötletpályázatot. Ennek folytatásaként a 2020-as labdarúgó Európa Bajnokság fontosabb meccseinek is helyet adó stadion megtervezését Skardelli György és csapata nyerte el.
A vezető tervező maga is nagy sportrajongó és számos nagy meccsen jelen volt a régi stadionban.  Meggyőződése, hogy a régi stadion kontúrján belül megvalósítható mind az a tartalom, amivel az új létesítmény minden jövőbe mutató elvárásnak is meg tud felelni. Tudatosan igyekeztek átörökíteni a régi stadion főbejárati épületét és emblematikus lépcsőházi pilonjait, de ezek szerencsére nem csak puszta vizuális elemek az épületen.
Lényegi különbség a régi és az új között, hogy a régi atlétikai versenyeket is be tudott fogadni, ami távolabb tolta a nézőket a játéktértől, ezáltal csökkent a futball-élmény. Az új elképzelés kimondottan labdarúgásra lett tervezve, az UEFA 2020 és a FIFA rendkívül szigorú előírásainak megfelelően. A labdarúgáson kívül számos egyéb funkció is megtalálta itt a helyét. Ezek közül talán legérdekesebb majd a magasított toronyépületben látható sportmúzeum lesz, ami méltó helye többek között a világon még máig rajongva szeretett névadó hagyatékának megőrzésére és bemutatására. A tervezés több verziót is megért, amiket a változó körülményekhez megfelelően nekünk is le kellett követni makettben. Sajnos a költségcsökkentés áldozataként már nem készül el az eredetileg legfelső szintre megálmodott fedett futópálya, de az épület jellegzetes karaktere megmaradt.

 

Kézilabda Munkacsarnok

Magyarország

Sóstói Stadion

Székesfehérvár

Puskás Ferenc Stadion (Népstadion)

Budapest

Kövess minket

További üzletágaink