hu Magyar

Puskás Ferenc Stadion

Reprezentációs makett
Méretaránya M1:500
Megrendelő: KÖZTI Zrt.
Tervező: ifj. Dávid Károly, Gilyén Jenő

A „régi” Puskás Ferenc Stadion – „lánykori” nevén Népstadion – a háború utáni építészetünk egy mára már lebontott ikonikus alkotása. Megszületését nagy várakozás övezte, építését és átadását számos városi legenda hordozza. Ifj. Dávid Károly építész szocreál stílusban megálmodott alkotásának tartószerkezeti tervezője Gilyén Jenő statikus volt. A monumentális épület nem csak népes sporteseményeknek, de a ’90-es évektől számos giga koncertnek is helyet adott. A vasfüggöny lebontását követően több olyan pop-rock ikon jött el turnéja során, akik addig szinte soha nem látott tömegeket vonzottak ismét az idő közben egyre romló műszaki állapotú létesítménybe. Először 2006-ban írtak ki nyilvános, titkos ötletpályázatot az épület jövőjével kapcsolatban, majd 2012-ben került sor olyan ötletpályázatra, ami már az egész Budapesti Olimpiai Központ újragondolását tűzte ki célul. Ennek során az akkor már Puskás Ferenc Stadionnak hívott épület hasznosításáról is számos alternatíva született.
A sors fintora, hogy a későbbi pályázat nyertes tervezőjét, Skardelli György csapatát egy körmönfont jogászi okfejtés miatt kizárták az ötletpályázatból, noha az Ő

tervük törekedett leginkább megőrizni az eredeti épületet. Szerencsére a végső megmérettetésnél diadalmaskodtak, így a 2020-as labdarúgó Európa Bajnokság egyik helyszíneként debütáló új stadion meghatározó látványelemei lesznek többek között a régiből már megismert jellegzetes lépcsőházi magok. A beruházást nem csak műszaki, de gazdasági és számos egyéb szempontnak is meg kellett feleltetni, így a végső döntés a főbejárati épületrész kivételével az eredeti stadion teljes bontását eredményezte 2016-ban. A tervezési folyamat részesei lettünk makettjeinkkel, amihez magától érthetően hozzá tartozott az elbontásra kerülő létesítmény emlékének méltó megőrzése. Mivel erre az új stadion verziók megépítését követően került sor, így makettezési szempontból lényegesen egyszerűbb helyzetben voltunk. A régi stadion csak később kapta meg 4 hatalmas vasbeton szerkezetre szerelt világító rendszerét, amit 1:500-as kicsinyítésben világítva, alakhűen elkészíteni külön kihívást jelentett.

 

Kézilabda Munkacsarnok

Magyarország

Sóstói Stadion

Székesfehérvár

Puskás Ferenc Stadion

Budapest

Kövess minket

További üzletágaink